DoRe-Café

20-04-2018 20:00 uur

‘Zelfs hier vind je nog een paar rechtvaardigen’ Solotoneel over vuile handen, zuiverheid en moed in Kamp Westerbork:


De theatermonoloog “Zelfs hier vind je nog een paar rechtvaardigen”van verhalenverteller  Guido de Bruin komt op vrijdagavond 20 april om 20:00 uur naar de Doopsgezinde kerk, Oude Boteringestraat 33.

In deze voorstelling toont de acteur op aangrijpende wijze welke morele dilemma’s er speelden tijdens de nazi-bezetting in kamp Westerbork.

Uitgangspunt van de monoloog is het verhaal uit de novelle ‘De nacht der Girondijnen’ (het boekenweekgeschenk van 1957). Dit werd geschreven door Jacques Presser, de historicus die 15 jaar lang werkte aan het tweedelige ‘Ondergang : de vervolging en verdelging van het Nederlandse Jodendom’

De voorstelling vertelt het indrukwekkend eerlijke verhaal van de Joodse leraar Jacques Suasso Henriques, die zich in 1943 meldt bij de Joodse Ordedienst (OD) in doorgangskamp Westerbork waardoor hij hoopt aan deportatie te ontkomen.

Medewerkers van de Ordedienst, - gehaat door de overige gevangenen en door hen ook wel 'Joodse SS-ers' genoemd - werden door de Duitsers belast met ordehandhaving in het kamp en nota bene ook - hun gruwelijkste taak - met het organiseren van de wekelijkse treintransporten naar Auschwitz en Sobibor.

De ontmoeting met de zachtmoedige 'rebbe' Jeremia Hirsch, in barak 52, brengt echter een ommekeer in de hoofdpersoon teweeg. Deze ontmoeting noopt Suasso uiteindelijk een daad te stellen die zijn lot zal bepalen.

De monoloog wordt enkele keren kort onderbroken door ‘illustratieve’ orgelimprovisaties, geïnspireerd op de muziek van Zbigniew Preisner (hij was de vaste componist van cineast Kieslowski).

De voorstelling werd geregisseerd door Ferdinand Borger.

+++

Organisatie: DoRe-Café

Locatie: doopsgezinde kerk, Oude  Boteringestraat 33

Datum: vrijdag 20 april

Tijd: 20:00 uur  (zaal open: 19:30 uur)

Entree: vrijwillige bijdrage 

Hapje en drankje na afloop