Jaarthema 2019

19-09-2018 20:00 uur

!! Speeddate in de Peper !! Komt allen!


De zomer is voorbij en dat betekent in de Peper dat het tijd is om je op te geven voor de vieringen van volgend jaar. De plannen voor het jaarrooster 2018/2019 zijn in grote lijnen rond en we willen iedereen van harte uitnodigen om kennis te maken met de nieuwe vieringen en op zoek te gaan naar een persoonlijke match.

Op woensdagavond 19 september komen we daartoe bij elkaar in de grote zaal in de Columnakerk (Paulus Potterstraat 2) om 20.00 uur die voor de gelegenheid wordt omgetoverd tot een sfeervolle ontmoetingsplek.
Stel je in op een leuke avond en begin nu alvast na te denken over je eigen profiel. Ter inspiratie hieronder alvast de inleiding van het jaarthema en een al eerder binnengekomen, geanonimiseerde, matchmail:

naam: W.O.

interesses: muziek, liturgie en bezinning

ik zoek: een leuke viering om samen lekker veel te zingen

Jaarthema: Wees heilig, want Ik ben heilig (1Petrus 1:16)
De OVG geroepen tot heiligheid
 

In april 2018 deed Paus Franciscus de encycliek ‘Gaudete et Exsultate’ uitgaan: Verheugt u en Juich. In dit inspirerende geschrift roept de paus gelovigen op naar heiligheid te streven. Daarmee bedoelt hij niet te zeggen dat we moeten breken met ons dagelijks bestaan en de samenleving zoals we haar kennen achter ons moeten laten. In plaats daarvan roept de paus ons op in kleine gebaren in heiligheid te groeien, bijvoorbeeld door geduld te hebben en aandacht te geven aan elkaar, door vriendelijkheid of door af te zien van geroddel. Heiligheid hoeft geen vorm te krijgen door jezelf te dwingen grote radicale keuzes te maken, je kunt het ook bereiken door meer volmaakt te doen wat je toch al deed.

In het jaar 2018/2019 willen we proberen in de Peper de oproep van de paus na te volgen en zullen we op verschillende manieren deze vorm van heiligheid centraal stellen in onze vieringen. We stellen ons ook de vraag of er zoiets bestaat als een heilig jaar. Creëert het ritme van ons dagelijks leven en de gang van de seizoenen ruimte en besef van een diepere laag onder het menselijk bestaan? Zijn de cyclus van de natuur, de oude rituelen en symbolen, de oude feesten wellicht een vergeten toegang tot het heilige? Om dit uit te zoeken zullen we ons door het jaar laten leiden door het ritme van de tijd en de seizoenen. Naast een aantal losse series wordt het jaarrooster gedragen door vier kringen: de Kerstkring (winter), de Paaskring (lente), de St Janskring (zomer) en de St Michaëlskring (herfst). In de aankleding van de Peper gaan we proberen aspecten van deze kringen ook steeds visueel aanwezig te laten zijn.

 

Meer informatie over de vieringen en voorstellen van uitwerkingen worden aangeboden op 19 september.

 

Namens het VO-klein,

Annemieke ter Brugge